Széchényi 2020

Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Projekt Osztály


ÉMOP-1.2.1-2008-0011

 

A projektek az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósulnak meg.

 

Közreműködő Szervezet: ÉARFÜ Észak - Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Társaság, 4028 Debrecen, Simonyi út 14.

 

 

Pályázat száma: ÉMOP-1.2.1-2008-0011

 

A projekt címe: Az Egerfood Élelmiszerbizotnsági és Technológiafejlesztési Klaszter működtetése és tevékenységének kiszélesítése

 

Kedvezményezett: Eszterházy Károly Főiskola Egerfood RET, 3300 Eger, Eszterházy tér 1.

 

Projekt helyszín: 3300 Eger Leányka u 6.

 

Megítélt támogatás: 40 671 360,-Ft

 

Projekt összköltség: 57 589 200,-Ft

 

A projekt fizikai megvalósításának időszaka: 2009.06.22 – 2011.06.30.

 

Projekt rövid összefoglalója:

 

Az élelmiszerbiztonsági kutatásokkal, analitikai, mikrobiológiai és molekuláris biológiai vizsgálatokkal, nyomonkövetési rendszerek fejlesztésével foglalkozó, az EGERFOOD Regionális Tudásközpont által szervezett élelmiszeripari klaszter azért jött létre, hogy a szegregált élelmiszerkutatásokat összefogja az Észak-Magyarországi régióban A klaszter az élelmiszeripar valamennyi lényeges szektorát lefedve integrálja a konzervipar, a húsipar, a sütő-, és édesipar, a gombatermesztés, valamint a borászat képviselőit. Az egyik legperspektivikusabb fejlesztési irányunk egészségmegőrző, gyógyhatású, ún. funkcionális élelmiszerek létrehozása és azok gyártási technológiájuk kidolgozása.

 

Természetes forrásból származó bioaktív- komponensek alkalmazásával egészen új élelmiszer termékcsaládot fejlesztettünk ki és vezetünk be a piacra. A maximálisan pozitív élettani hatás kiváltása érdekében innovatív, új analitikai módszereket és kezelési eljárásokat dolgoztunk ki, valamint egy újszerű modellkísérlettel teszteltük a hatóanyagok tényleges aktivitását az élelmiszerekben. Az élelmiszerek biztonsága igazolásának és a fogyasztók teljes körű tájékoztatásának a leghatékonyabb eszköze az általunk újonnan kifejlesztett digitális nyomonkövetési rendszer széles körű kiterjesztése.

 

A klaszter számára kulcsfontosságú feladat az élelmiszertermelőket és forgalmazókat minél nagyobb számban bekapcsolni az info-kommunikációs újításokra alapozott, hatékony és gyors elérhetőségű, mintaként is szolgáló nyomonkövetési modell adaptálásába és annak tesztüzemébe. A klaszter főbb stratégiai céljai tehát: - Új, egyedi és versenyképes magyar termékek kifejlesztése és piaci bevezetése. -A hazai élelmiszer-előállítók versenyképességének növelése. -Egészséges élelmiszerek kifejlesztése és piacra juttatása. - A nyomonkövetési modellrendszer kiterjesztése és több termékpálya egységes rendszerbe történő integrálása. - Emelt szintű élelmiszerbiztonsági garanciák biztosítása, a fogyasztók hiteles tájékoztatása.

 

 

 

Mutató neve

Típus

Bázisérték

Célérték – projekt zárásakor

Célérték – 3

a projekt fenntartási időszak végén

Klaszterben résztvevő vállalatok árbevételének növekedése

Eredmény

2%

 

3.543.647eFt

4%

 

3.614.520eFt

5%

 

3.650.665eFt

Együttműködésbe bevont vállalkozások száma

Output

7

18

40

Magvalósított közös projektek száma

Output

5

9

30

Közös megjelenések száma vásárokon, kiállításokon

Output

3

5

20


< Vissza