A projektek az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósulnak meg.
Közreműködő Szervezet: ÉARFÜ Észak - Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Társaság, 4028 Debrecen, Simonyi út 14.
Pályázat száma: ÉMOP-1.2.1-2008-0011
A projekt címe: Az Egerfood Élelmiszerbizotnsági és Technológiafejlesztési Klaszter működtetése és tevékenységének kiszélesítése
Kedvezményezett: Eszterházy Károly Főiskola Egerfood RET, 3300 Eger, Eszterházy tér 1.
Projekt helyszín: 3300 Eger Leányka u 6.
Megítélt támogatás: 40 671 360,-Ft
Projekt összköltség: 57 589 200,-Ft
A projekt fizikai megvalósításának időszaka: 2009.06.22 – 2011.06.30.
Projekt rövid összefoglalója:
Az élelmiszerbiztonsági kutatásokkal, analitikai, mikrobiológiai és molekuláris biológiai vizsgálatokkal, nyomonkövetési rendszerek fejlesztésével foglalkozó, az EGERFOOD Regionális Tudásközpont által szervezett élelmiszeripari klaszter azért jött létre, hogy a szegregált élelmiszerkutatásokat összefogja az Észak-Magyarországi régióban A klaszter az élelmiszeripar valamennyi lényeges szektorát lefedve integrálja a konzervipar, a húsipar, a sütő-, és édesipar, a gombatermesztés, valamint a borászat képviselőit. Az egyik legperspektivikusabb fejlesztési irányunk egészségmegőrző, gyógyhatású, ún. funkcionális élelmiszerek létrehozása és azok gyártási technológiájuk kidolgozása.
Természetes forrásból származó bioaktív- komponensek alkalmazásával egészen új élelmiszer termékcsaládot fejlesztettünk ki és vezetünk be a piacra. A maximálisan pozitív élettani hatás kiváltása érdekében innovatív, új analitikai módszereket és kezelési eljárásokat dolgoztunk ki, valamint egy újszerű modellkísérlettel teszteltük a hatóanyagok tényleges aktivitását az élelmiszerekben. Az élelmiszerek biztonsága igazolásának és a fogyasztók teljes körű tájékoztatásának a leghatékonyabb eszköze az általunk újonnan kifejlesztett digitális nyomonkövetési rendszer széles körű kiterjesztése.
A klaszter számára kulcsfontosságú feladat az élelmiszertermelőket és forgalmazókat minél nagyobb számban bekapcsolni az info-kommunikációs újításokra alapozott, hatékony és gyors elérhetőségű, mintaként is szolgáló nyomonkövetési modell adaptálásába és annak tesztüzemébe. A klaszter főbb stratégiai céljai tehát: - Új, egyedi és versenyképes magyar termékek kifejlesztése és piaci bevezetése. -A hazai élelmiszer-előállítók versenyképességének növelése. -Egészséges élelmiszerek kifejlesztése és piacra juttatása. - A nyomonkövetési modellrendszer kiterjesztése és több termékpálya egységes rendszerbe történő integrálása. - Emelt szintű élelmiszerbiztonsági garanciák biztosítása, a fogyasztók hiteles tájékoztatása.
Mutató neve |
Típus |
Bázisérték |
Célérték – projekt zárásakor |
Célérték – 3 a projekt fenntartási időszak végén |
Klaszterben résztvevő vállalatok árbevételének növekedése |
Eredmény |
2%
3.543.647eFt |
4%
3.614.520eFt |
5%
3.650.665eFt |
Együttműködésbe bevont vállalkozások száma |
Output |
7 |
18 |
40 |
Magvalósított közös projektek száma |
Output |
5 |
9 |
30 |
Közös megjelenések száma vásárokon, kiállításokon |
Output |
3 |
5 |
20 |